Τι είναι το EL-wire φωτεινό καλώδιο;

Το EL wire ή με την πλήρη ονομασία του ‘electroluminescent wire’ είναι μια πηγή φωτός που βασίζετε στην ηλεκτροφωταύγεια τεχνολογία. Είναι η μόνη γραμμική πηγή φωτός στον κόσμο που διατίθεται με τη μορφή καλωδίου, σε πολλά χρώματα, πολλές διαμέτρους και συνεχή μήκη (από μερικά εκατοστά ως εκατοντάδες μέτρα). Τα ELwire καλώδια αποτελούνται από 5 κύρια μέρη. Ο πυρήνας, ένα χάλκινο σύρμα όπως τα κοινά καλώδια, επικαλυμμένο με φώσφορο. Γύρω από το φώσφορο, ένα ή δύο συρματάκια χαλκού, εξαιρετικά λεπτά όμως, είναι τυλιγμένα γύρω του. Το σύρμα, ο πυρήνας δηλαδή, μαζί με το στρώμα φωσφόρου που το περιβάλλει και το πολύ λεπτά συρματάκια χαλκού που αγκαλιάζουν το φώσφορο καλύπτονται από μία διαφανή προστατευτική μεμβράνη η οποία καλύπτεται με τη σειρά της από μια δεύτερη μεμβράνη PVC που είτε είναι διαφανές είτε χρωματιστή αποδίδοντας το ανάλογο χρώμα. Τα ELwire φωτεινά καλώδια, χωρίς της χρωματιστές επικαλύψεις έχουν ένα απαλό γαλάζιο χρώμα. Το κόκκινο είναι το πιο δύσκολο χρώμα ως προς τη φωτεινότητα ενώ το λευκό ή γαλάζιο το πιο λαμπερό.

 

Που μπορώ να χρησιμοποιήσω το EL-wire;

Το ELwire έχει άπειρες εφαρμογές. Είναι τόσο ευέλικτο που μπορεί να τοποθετηθεί και να φωτίσει τα πάντα. Σε παιχνίδια, υπολογιστές (case modding), κορνίζες, ρολόγια και διάφορα δώρα. Στο χώρο της μόδας, σε κοσμήματα, ρούχα, καπέλα και κορδόνια σε παπούτσια. Στον χώρο της ψυχαγωγίας σε ειδικά εφέ, σε τηλεοπτικές παραγωγές και στο θέατρο. Επίσης στις μεταφορές, σε αυτοκίνητα, λεωφορεία, μοτοσυκλέτες και ποδήλατα κυρίως για λόγους ασφαλείας ή απλά γιατί σε ένα αυτοκίνητο δίνει μια νότα από το μέλλον. Μπορεί να τοποθετηθεί σε ρούχα ασφαλείας όπως είναι τα γιλέκα των εργατών σε εργοτάξια ή στο δρόμο, σε σωσίβια, στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική. Επίσης χρήσιμα είναι για διαφημιστικούς σκοπούς σε πινακίδες ειδικής κατασκευής και ταμπέλες καταστημάτων όπου μπορείτε να αξιοποιήσετε με εντυπωσιακό τρόπο της δυνατότητες της EL τεχνολογίας. Σε μουσεία, σημεία πώλησης ή promotion προϊόντων ακόμα και ταμπέλες σήμανσης έκτακτης ανάγκης σε αυτοκινητόδρομους, ξενοδοχεία και η λίστα δεν τελειώνει. Τα ELwire έχουν άπειρες δυνατότητες, το φέρνεις στα μέτρα σου, το κόβεις όσο θες και είτε είναι μπαταρίας είτε ρεύματος έχουν εξαιρετική οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα 3 μέτρα 2.3mm ELwire καλωδίου με inverter 3v 2AA αλκαλικές μπαταρίες διάρκεια λειτουργίας 10 ώρες και παραπάνω. Εσείς το μόνο που χρειάζεστε είναι μια καλή δόση φαντασίας…

 

Τι είναι inverter και γιατί είναι απαραίτητος για την λειτουργία των EL-wire καλωδίων;

Τα ELwire φωτεινά καλώδια χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα για να ενεργοποιηθεί ο φώσφορος και να ξεκινήσουν να εκπέμπουν φως. Οι μετατροπείς ρεύματος ή inverters, μετατρέπουν το απαιτούμενο ρεύμα, που συνήθως είναι απο 3v (2 μπαταρίες ΑΑ) ή 12v σε τάση 100v αλλά με χαμηλή ένταση 500 με 1000 mA. Ανάλογα το μήκος του ELwire καλωδίου που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, θα χρειαστείτε και τον ανάλογο inverter (μετατροπέα), ώστε να ¨μετατρέψει¨ το ρεύμα στη τάση που χρειάζεται. Δυνατός inverter θα λειτουργήσει άφοβα πολλά μέτρα απο ELwire καλώδια. Παράδειγμα ο inverter 3v 2AA μπαταρίες θα ¨λάμψει¨ 3 μέτρα ELwire και παραπάνω αλλά όσο μεγαλώνουν τα μέτρα τόσο θα εξασθενεί η φωτεινότητα και θα αυξάνεται η κατανάλωση ρεύματος. Απο την άλλη, ένας inverter 12v θα λάμψει 15 μέτρα ELwire φωτεινού καλωδίου δυνατότερα απο τον inverter 3v μπαταρίας, απλά γιατί είναι πιο εύκολο για έναν inverter να μετατρέψει το ρεύμα απο τα 12v σε 100v αντί των 3v (2 μπαταρίες ΑΑ) σε 100v που χρειάζεται. Μην βάζετε σε λειτουργία τον inverter χωρίς EL-wire καλώδιο. Η απότομη αύξηση της τάσης του ρεύματος χωρίς να υπάρχει EL-wire καλώδιο να το καταναλώσει, θα τον καταστρέψει.

 

Μπορεί να με τινάξει το ρεύμα διαμέσου ενός EL-wire καλωδίου;

Τα ELwire καλώδια διαχέονται από ηλεκτρικό ρεύμα. Καλό είναι να μην υπάρχουν ακάλυπτες γυμνές άκρες ή φθαρμένα καλώδια για να αποφευχθεί η ηλεκτροπληξία, μικρής έντασης βέβαια και χωρίς κάποιο σοβαρό κίνδυνο, ειδικά στους inverters μπαταρίας, αλλά το ρεύμα είναι πάντα ρεύμα. Σε περίπτωση που αγγίξετε μια ακάλυπτη άκρη ενός ELwire φωτεινού καλωδίου θα νοιώσετε ένα ελαφρύ τσίμπιμα χωρίς κάποιο κίνδυνο και αυτό λόγω τις χαμηλής έντασης ρεύματος (800 με 1000mA) που λειτουργούν.

 

Σε τι πάχη βγαίνουν τα EL-wire καλώδια;

Τα ELwire φωτεινά καλώδια βγαίνουν σε διάφορες διαμέτρους, ακριβώς όπως τα κοινά καλώδια. Ξεκινώντας από διάμετρο μόλις 1.4 χιλιοστά, για απαιτητικές εφαρμογές με έμφαση στη λεπτομέρεια. Στη συνέχεια 2,3 χιλιοστά, πολύ δημοφιλής διάμετρος. Ταιριάζει τέλεια σε ρούχα, τσάντες, υπολογιστές και πάει λέγοντας. Επίσης η δημοφιλής και Best seller διάμετρος τα 3,2 χιλιοστά ιδανικές για τις περισσότερες εφαρμογές με αξιοσημείωτη ομορφιά, όπως όλα τα ELwire φωτεινά καλώδια και τέλος 4,5 χιλιοστά για όγκο και φωτεινότητα στις κατασκευές σας. Το εσωτερικό των υπολογιστών (pc) αλλά και κατασκευές με εμφανή διάθεση από το μέλλον είναι ιδανικές εφαρμογές.

 

Κάνει ένα μικρό θόρυβο ο inverter όταν λειτουργεί, είναι φυσιολογικό;

Ναι. Ο θόρυβος που ακούγεται απο τον inverter είναι εντελώς φυσιολογικό. Οι inverters χρησιμοποιούν έναν μικρό μετασχηματιστή για δραστική αύξηση της τάσης, με αποτέλεσμα να ακούγεται ένα ελαφρύ βουητό.

 

Πόσο φωτεινά είναι τα EL-wire καλώδια και EL-Tape ταινίες ;

Τα ELwire καλώδια είναι κατάλληλα για διακοσμητικούς σκοπούς. Ιδανικά για το σπίτι, το κατάστημα και τον υπολογιστή σε τσάντες, στο αυτοκίνητο, πραγματικά οι επιλογές είναι απεριόριστες. Από το σούρουπο το ELwire θα φανεί, αλλά το βράδυ απλά θα εντυπωσιάσει. Πολύ διαδεδομένη και η χρήση σε ποδήλατα για λόγους ασφαλείας τις βραδινές ώρες. Η αύξηση της τάσης του ρεύματος ή/και τις συχνότητας θα αυξήσει την φωτεινότητα του σύρματος αλλά θα μειώσει τη διάρκεια ζωής ή μπορεί να διασπάσει (κάψει) τον πυρήνα φωσφόρου στο εσωτερικό του. Επίσης μην βάζετε σε λειτουργία τον inverter χωρίς ELwire καλώδιο. Η απότομη αύξηση της τάσης του ρεύματος χωρίς να υπάρχει ELwire καλώδιο να το καταναλώσει, θα τον καταστρέψει. Παρόμοια φωτεινότητα του ELwire καλωδίου, έχουν οι ράβδοι φωσφόρου. Κάποια μυστικά για πιο έντονο φώς, μπορείτε να τοποθετήσετε διπλή ή τριπλή σειρά από ELwire καλώδια και να διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί ανάλογα, η φωτεινότητά του. Ένας άλλος τρόπος είναι να εφαρμόσετε κάποιο αντανακλαστικό κάτω από το σημείο που θα τοποθετηθεί το ELwire καλώδιο ή η EL-Tape ταινία, ή να βάψετε με λευκό χρώμα το σημείο, όπου επιτρέπεται, π.χ μιας διαφημιστικής πινακίδας όπου ένας τοίχος λευκός θα την αναδείξει και θα έχετε μεγαλύτερη αντανάκλαση.

 

Το EL-wire φωτεινό καλώδιο ζεσταίνεται όπως οι λάμπες;

Όχι. Τα ELwire και EL-Tape ταινίες δεν βγάζουν καθόλου θερμότητα. Παραμένουν δροσερά καθ’όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Για αυτό και δεν επιβαρύνουν καθόλου την θερμοκρασία του χώρου που βρίσκονται.

 

Πόσο ηλεκτρικό ρεύμα καταναλώνουν τα EL-wire φωτεινά καλώδια; Είναι οικονομικά;

Τα ELwire φωτεινά καλώδια, αλλά και οι EL-Tape φωτεινές ταινίες έχουν μηδαμινή κατανάλωση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα με φορητό inverter 3v με 2 ΑΑ μπαταρίες και ELwire καλώδιο 2.3 χιλιοστά διάμετρος μήκους 3 μέτρων, με δύο αλκαλικές μπαταρίες στις 14 ώρες είχε αρχίσει να εξασθενεί. Στην πραγματικότητα όσο μεγαλύτερο μήκος ELwire καλωδίου τόσο πιο μεγάλη κατανάλωση στο ρεύμα έχει. Το ίδιο συμβαίνει και με τις φωτεινές ταινίες EL-Tape. Μεγαλύτερη επιφάνεια, τόσο πιο πολύ ρεύμα χρειάζεται, αλλά και πάλι η κατανάλωση στο ρεύμα είναι ελάχιστη. Η κατανάλωση των ELwire καλωδίων είναι περίπου 0,3w/μέτρο στα 500Hz. Ανάλογα αυξανόμενο, με την ένταση που θα δώσετε στον inverter. Ενδεικτικά η κατανάλωση στις ταινίες LED ξεκινούν από 4w/μέτρο. Τα 12v κρίνονται αρκετά για τις περισσότερες εφαρμογές ELwire φωτεινών καλωδίων . Επίσης με την θήκη 8 μπαταριών 2AA θα βρείτε την απαιτούμενη φορητότητα με ρεύμα 12v που θα χρειαστείτε για τους inverters των 12v, έχοντας άφθονη ενέργεια να λειτουργήσετε πολλά μέτρα ELwire καλωδίων ή να τα διαμοιράσετε με splitters συνδέσμους που θα βρείτε στο κατάστημά μας, οδηγώντας με έναν inverter 2 ή 3 διαφορετικά ELwire καλώδια διαφορετικού χρώματος και διαμέτρου.

 

Διάρκεια ζωής Συντήρηση και Μη ασφαλή χρήση EL-wire

Η διάρκεια ζωής των ELwire φωτεινών καλωδίων είναι περίπου 6.000 με 10.000 ώρες υπό κανονικές συνθήκες. Η κακή χρήση όπως είναι η ένταση ή/και τάση λειτουργίας μεγαλύτερη απο αυτή που προτείνει ο κατασκευαστής, δηλαδή 800-1000 mA, ανεβάζει βέβαια την φωτεινότητα του καλωδίου, μειώνει όμως τη διάρκεια ζωής του ή ακόμα μπορεί και να διασπάσει (κάψει) τον πυρήνα φωσφόρου. Ο πιο κοινός τρόπος που καταστρέφετε ένα EL wire καλώδιο είναι η συνεχή κάμψη πάνω από το επιτρεπτό όριο. Η τοποθέτηση του στα ρούχα δεν είναι πρόβλημα αφού η κάμψη είναι μέσα στην επιτρεπτή κλίση. Πρόβλημα υπάρχει όταν τυλίγουμε σφιχτά EL wire σε ένα λεπτό σωλήνα για παράδειγμα. Η σφιχτή περιέλιξη και η μεγάλη κλίση που παίρνει το EL wire διασπά τον πυρήνα φωσφόρου στο καλώδιο. Άλλοι τρόποι που καταστρέφουν ένα EL wire καλώδιο, εκτός από την πολύ απότομη κλίση είναι η φθορά από αιχμηρές γωνίες άλλων αντικειμένων και το υπερβολικό τέντωμα. Αν και το EL wire έχει εξαιρετική αντοχή ακόμη και στο νερό, η κακή χρήση το καταστρέφει ή ελαττώνει την απόδοσή του. Επίσης η απευθείας έκθεση στον ήλιο για καιρό μειώνει τα χρώματα του ELwire καλωδίου, με αποτέλεσμα το πράσινο χρώμα παράδειγμα να γίνει μπλέ ανοιχτό. Το χρώμα που βγάζει ένα ELwire καλώδιο αν δεν είχε την χρωματιστή μεμβράνη. Mην βάζετε σε λειτουργία τον inverter χωρίς ELwire καλώδιο. Η απότομη αύξηση της τάσης του ρεύματος χωρίς να υπάρχει ELwire καλώδιο να το καταναλώσει, θα τον καταστρέψει.

 

Πως μπορώ να παραγγείλω EL-wire καλώδια;

Επιλέγετε το el-wire καλώδιο που σας ενδιαφέρει. Μόλις μεταφερθείτε στις "Λεπτομέρειες προϊόντος" επιλέξτε τα μέτρα από el-wire καλώδια που επιθυμείτε και ανάλογα επιλέξτε και τον inverter, αν δεν έχετε. Για τους inverter 12VDC επιλέξτε από τη λίστα "αξεσουάρ" τρόπο παροχής ρεύματος αν χρειάζεστε.  Τέλος κάντε τα προσθήκη στο καλάθι. Στο Καλάθι Αγορών βάζοντας τον Τ.Κ και τη Χώρα στη "Διεύθυνση Αποστολής" εμφανίζεται το κόστος αποστολής, που είναι 5 € για όλη την Ελλάδα.  Επιβεβαιώστε την παραγγελία σας. Θα σας αποσταλεί e- mail με την επιβεβαίωση της παραγγελίας σας. Αν θέλετε κάποια ειδική παραγγελία ή απλά συμβουλή στα EL-wire καλώδια, επικοινωνήστε μαζί μας μέσα απο τη φόρμα επικοινωνίας ή στο τηλ. 694 88 27 429. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.

 

Πόσο κοστίζει η αποστολή και πότε παραλαμβάνω;

Όλες οι αποστολές γίνονται με την Γενική Ταχυδρομική και πληρώνονται με αντικαταβολή. Το κόστος, μαζί με την αντικαταβολή είναι 5 € για όλη την Ελλάδα.
Συνήθως 1 με 3 μέρες χρειάζεται για να ετοιμάσουμε τη παραγγελία σας και να παραδοθεί στη Γενική Ταχυδρομική.
Η Γενική Ταχυδρομική, σε μεγάλες πόλεις παραδίδει σε 1 εργάσιμη μέρα. Στους υπόλοιπους προορισμούς 1-3 μέρες.

 

end faq